Sockerskatt

Så här skrev jag på en tidigare blogg 2 juni 2006:

"INFÖR SOCKERSKATT

Dåliga matvanor och övervikt har blivit ett av våra största medicinska hälsoproblem. Förutom de lidanden som många överviktiga lever med, så är följdsjukdomarna många och allvarliga. För extremt överviktiga kvinnor visar en amerikansk studie att risken för bröstcancer är 3 gånger högre än för kvinnor med normalvikt.

Idag beskattas socker, sylt, honung, choklad och konfektyr endast med moms. Genom att införa en sockerskatt på samma sätt som vi har differentierad alkoholskatt och skatteväxlar detta med att ta bort momsen på frukt och grönsaker, så får vi ett verksamt verktyg för att minska övervikten och dess följdsjukdomar.

Försäljningen av socker, sylt, honung, choklad och konfektyr är ca 17.6 miljarder kronor per år inklusive moms. Om man skulle höja skatten till samma nivå som starksprit (ca 80 procent) blir försäljningen 28,3 miljarder. Dvs ökade skatteintäkter på 10,7 miljarder. Försäljningen av frukt och grönsaker är 25,5 miljarder inklusive moms. Tar man bort momsen blir försäljningen 22,8 miljarder.


Resultatet blir således en ökad skatteintäkt på 8 miljarder kronor. Då är förstås samhällsnyttan med bättre hälsa och lägre sjukvårdskostnader inte medräknat.


Nu är det förstås inte rimligt att livsmedel med låga andelar socker ska beskattas lika högt som t ex rent socker. Enligt min uppfattning måste en sockerskatt vara differentierad på samma sätt som alkoholskatten, där t ex öl med en alkoholhalt upp till 2,8 procent endast beskattas med moms. Hur skattesatsen ska differentieras med hänsyn till sockerhalt bör därför undersökas av bl a medicinsk expertis. Detta kan i alla händelser inte vara mer komplicerat än utformningen av alkoholskatten."

När varje generation ska uppfinna hjulet igen - inklusive journalister - inser man att det vettigaste är dock att rösta blankt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0