Olof Johansson om makten

Jag ställde en fråga till Olof Johansson för några år sedan när vi käkade middag på restaurangen Mäster Anders vid Hantverkargatan i Stockholm - han var fortfarande centerledare och de interna stridigheterna rasade som värst:

"Varför kan det inte vara trevligt inom centerpartiet, som i min veteranbilsklubb Motorhistoriska Sällskapet där alla har kul tillsammans och jobbar mot samma mål?".

Olle svarade kort och ironiskt: "I centerpartiet har man makt, det har man inte i Motorhistoriska Sällskapet!"

Staffan Svensson

Anna-Karin Hatts jungfrutal

Idag höll nya IT- och Regionministern Anna-Karin Hatt sitt ”jungfrutal” vid Internetdagarna i Stockholm. Jag lyssnade igenom hela det ca 30 minuter långa anförandet och det var strålande, en uppvisning!


Det var länge sedan jag hörde något liknande från en politiker, oavsett partifärg. Professionellt utfört, men ändå väldigt naturligt. Visionärt, men ändå konkret.


Anna-Karin gav ett mycket kompetent intryck. Svårslaget bland alla hennes kollegor från A-Ö. Synd att man inte är centerpartist längre.


Staffan Svensson


Det yttersta beviset för inkompetens

Fundera gärna över vad jag syftar på:

Det yttersta beviset för inkompetens är när man själv inte inser sin bristande kompetens. Chef kan vem som helst bli, men ledare blir bara den som förtjänar det.

Staffan Svensson

Maud Olofssons efterträdare

Efter kvällens reportage i SvT:s Aktuellt om centerpartiets framtid vill jag citera en TV-dokumentär: "Om den äldre erfarna lejonhannen i flocken dödas, kommer någon av de yngre hannarna ta över och därmed riskera flockens existens. Det är som om att låta ett gäng tonåringar ta över landet."
 
Därför heter centerpartiets nya partiledare Anna-Karin Hatt och inte Annie Johansson!

Kampen är i full gång!

Till Tobbe

Om man anser att kompetens är det viktigaste kriteriet för ledande befattningar - t ex riksdagsledamot - är Anton diskvalificerad redan på grund av sina låga ålder. Om kompetens inte är viktigt, kan vilken knäppgök som helst bli riksdagsledamot.

Staffan

Anton Abele ut ur riksdagen

Vilken befängd möjlighet att en 18-åring ska kunna bli riksdagsledamot! Rösträttsåldern 18 år kan jag stå ut med, men att en som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa, kan hamna i riksdagen är en förolämpling mot allt som har med kompetens att göra.

Kompetens är per definition summan av utbildning/kunskap, gener/arv samt yrkes- och livserfarenhet. Detta kan Anton Abele omöjligtvis hunnit tillägna sig under sitt korta liv. Visserligen finns det genier med extremt höga IQ som tagit dubbla högskoleexamina redan vid 15-årsåldern, men detta är extremt sällsynt. Inte ens en sådan person är kompetent nog att bli riksdagsledamot!

På min Facebook pågår nu en intensiv debatt kring detta, uppdelat i två läger: dels de som säger att man kan vara inkompetent bara man uppfyller kraven på ålder, kön, etniskt ursprung och sexuell läggning, dels den gruppen som menar att kompetens ska vara det enda kriteriet.

Vad tycker ni?


Maud Olofsson avgår

Spekulationerna pågår nu för fullt om centerledaren Maud Olofssons avgång och vem som ska efterträda. Hon har varit partiledare sedan 2001 då Lennart Daléus fick sparken. Enligt samstämmiga uppgifter kommer hon att avgå under mandatperioden!

Kampen och kampanjerna om hennes efterträdare har redan börjat, vilket inte minst framgår på Facebook där vissa personer nu hårdlanseras, t ex alldeles för unga och oerfarna Annie Johansson. Om det mot förmodan skulle visa sig att Annie är en stark kandidat, kommer dock Maud att sitta kvar fram till valet 2014.

Huvudkandidaterna är: Anna-Karin Hatt, Ola Alterå, Anders Flanking, Annika Qarlsson, Per Åsling, Kerstin Lundgren och Erik A Eriksson. Annie Johansson kommer inte bli aktuell på grund av hennes låga ålder samt brist på yrkes- och livserfarenhet.

Kom ihåg att den nya partiledaren inte behöver vara riksdagsledamot! Maud Olofsson satt inte i riksdagen när hon valdes 2001.

Mitt tips är Anna-Karin Hatt.


Centerns nya partiledare utvald

Igår blev Anna-Karin Hatt (c) utsedd till IT- och regionminister på Näringsdepartementet. Ett sällsynt bra val! Anna-Karin är välutbildad med såväl yrkes- som livserfarenhet, vilket annars saknas i elitpolitiken.Detta betyder att Maud Olofssons efterträdare som partiledare för centerpartiet därmed är utpekad!

Staffan Svensson

RSS 2.0