Veckans Kronblomspolitiker

Från och med nu och fram till valet kommer jag att varje vecka utse "Veckans Kronblomspolitiker". Vilka kriterier jag kommer att använda mig av är de kännetecken som beskriver en Kronblomspolitiker (se tidigare inlägg här). Samma person kan få utmärkelsen flera gånger, men av nya orsaker.

Veckans helt självskrivne Kronblomspolitiker är kristdemokraten Mats Odell.

Han uppfyller kriterierna med sitt lata och oförskämda uttalande mot Mona Sahlin om "Tobleronepolitik".

Grattis Mats Odell!

Kronblomspolitiker - kännetecken

En Kronblomspolitiker kännetecknas av följande: 

  • Är lat
  • Skryter om hur duktig han är
  • Är aldrig självkritisk
  • Har aldrig hört ordet ”ödmjukhet”
  • Hävdar att han har mycket att göra och att tiden inte räcker till
  • Vill tjäna pengar utan att jobba
  • Orkar inte presentera egna förslag, utan kritiserar andras istället
  • Har samarbetsproblem
  • Är ingen gentleman 

En Kronblomspolitiker är en man!


Kronblomspolitiker

Jag hade en arbetskamrat i början av 80-talet som jag delade kontorsrum med. Han snackade mest i telefon med vänner och bekanta, med fötterna på skrivbordet. Jag förstod av samtalen att han ofta fick frågan: "Mycket att göra?".

Då drog han på hur mycket det var att göra på jobbet, inte en lugn stund och sena arbetskvällar. Jag log i mjugg för mig själv. Han kom ju sist och gick först!

Upptäcker nu att samma syndrom även gäller för yrkespolitiker. Man måste ha en kolossal prestationsångest? Eller varför skriver man på sina bloggar och Facebook hur duktig man är, allt man inte hinner med, vilka prominenta personer man käkat middag med, vilka exotiska "tjänsteresor" man varit på, osv?

Kronblomspolitiker är patetiska! 


Tekniken för falsk ryktesspridning

Falsk ryktesspridning är ett sinnessjukt legio bland partierna, såväl internt som externt.

Det är då 4 ryktesområden som gäller om man ska "lyckas" sänka någon:

1. Ekonomiska oegentligheter
2. Psykiska problem
3. Alkoholproblem
4. Sex-vanor

Skvallret brukar börja med: "Har du hört att.........."

Tobleron-historien nu handlar alltså om pkt 1 ovan. Fattar inte hur politiker orkar hålla på med sån skit, men så är de inte riktigt friska i skallen heller. Och såna dårar tänker folk rösta på?! Oj, oj, oj......

Jobbigt att vara lat

Tur att man inte är politiker längre, det verkar såå jobbigt!

Idag ska jag återigen göra ingenting. Ska fixa frukost och göra ingenting. Ska sätta mig vid datorn och göra ingenting. Ska ut i trädgården, sätta mig i en solstol och göra ingenting. Oj vad det är jobbigt att vara lat, man blir så trött. Jag tror jag går och lägger mig!

Alliansfritt Sverige en bluff

Förmodligen har Anders Utbult & Co inte förstått vad man ställt till med när man bildade ”Alliansfritt Sverige”? Man vill ju i praktiken inte alls ha något alliansfritt Sverige i svensk politik utan tycker att det är helt i sin ordning att vi nu har en Rödgrön och en Blåbrun Allians. Man har nog i ungdomligt oförstånd valt helt fel namn på sin organisation.


I vår grundlag läggs det tydligt fast att vi har ett flerpartisystem och representativ demokrati med ett starkt inslag av personval. Vi väljer i allmänna val de personer som ska representera oss i de folkvalda församlingarna, t ex i riksdagen. Det är sen den största gruppen riksdagsledamöter som väljer statsminister som i sin tur utser en regering. Det är inte väljarna som gör detta! Om nu ”Alliansfritt Sverige” vill ha en annan ordning, t ex ett tvåpartisystem, så får man väl propagera för detta.


I höstens riksdagsval har vi drabbats av två allianser, vilket väl ingen normalbegåvad väljare bett om, och bara gett oss två alternativ att välja emellan: Rödgrön Allians (pest) och en Blåbrun Allians (kolera). Med ett sådant val kan man ju inte rösta annat än blankt.


Ny utbildningsminister i höst!

Det har blivit mycket rabalder i sosse-styrda Eskilstuna när man inte velat ge Arne (94) och Gunnel (86) ett gemensamt boende på ålderns höst. För kommunalrådet - fd läraren - Hans Ekström lär detta inte spela någon roll. Han slutar ju som kommunalråd i Eskilstuna efter valet i höst eftersom han kandiderar till riksdagen istället och sen blir utbildningsminister i den nya Rödgröna regeringen. Det är ju för dåligt betalt att vara lärare när man reser så mycket.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7018610.ab


Demokratisk diktatur?


Lyssna noga på Chaplins tal i filmen Diktatorn från 1940. Vartenda ord är relevant även idag, även för er som tror att girighet inte styr dagens svenska partipolitik. Diktatur i fårakläder eller demokrati i ulvakläder?


Grönköpings Veckoblad

Grönköpings Veckoblads ansvarige utgivare Ulf Schöldström vill inte utlysa en omröstning om Sveriges Roligaste Politiker 2010! Tråkigt, det är "inte tillräckligt kul". Ska jag behöva vara den enda som fått/får denna utmärkelse? När jag fick priset 2003 var det under min sturm und drang-period inom centerpartiet, som ju är ett skämt bara det.

Om ni - som jag - tycker att Sveriges Roligaste Politiker måste utses, så får något annat media göra detta. T ex Aftonbladet. Eller varför köper inte Aftonbladet Grönköpings Veckoblad?

Vem som än tar upp den kastade handsken, så kommer jag att rösta på folkpartisten Patrik Silverudd! Själv kan jag ju inte kandidera som blankröstare.

Hepp!

Karriärjoggare?

När man använder motion som ett verktyg i karriären och inte för det egna välbefinnandet, då tycker jag att det är trams. Speciellt om man inte ens sprang "20 km", utan bara tog en smygrunda runt kvarteret.


Det är företrädesvis män i 35-45-årsåldern med akademisk utbildning och småbarn som håller på med "karriär"-joggning. Jag lurades själv in i tramset när jag var i den åldern. Dessutom skulle man spurta sista 100 m för att visa sig extra duktig inför löneförhandling och befordran.


På "karriär"-middagen ska man ju berätta vilken bok man senast läst. En del bluffar då genom att bara läsa sammanfattningen på bokens baksida för att ge sken av att man läst hela. Jag har aldrig haft problem med att säga: "Jag läser inte böcker, jag har nog av min egen fantasi."

Kanske skulle män mellan 35 och 45 ta en paus i sin rösträtt och vänta några år med samhällsinflytandet? En tramsig generation som dessutom drar barnvagnen bara med en hand och den andra i byxfickan.


Sockerskatt

Så här skrev jag på en tidigare blogg 2 juni 2006:

"INFÖR SOCKERSKATT

Dåliga matvanor och övervikt har blivit ett av våra största medicinska hälsoproblem. Förutom de lidanden som många överviktiga lever med, så är följdsjukdomarna många och allvarliga. För extremt överviktiga kvinnor visar en amerikansk studie att risken för bröstcancer är 3 gånger högre än för kvinnor med normalvikt.

Idag beskattas socker, sylt, honung, choklad och konfektyr endast med moms. Genom att införa en sockerskatt på samma sätt som vi har differentierad alkoholskatt och skatteväxlar detta med att ta bort momsen på frukt och grönsaker, så får vi ett verksamt verktyg för att minska övervikten och dess följdsjukdomar.

Försäljningen av socker, sylt, honung, choklad och konfektyr är ca 17.6 miljarder kronor per år inklusive moms. Om man skulle höja skatten till samma nivå som starksprit (ca 80 procent) blir försäljningen 28,3 miljarder. Dvs ökade skatteintäkter på 10,7 miljarder. Försäljningen av frukt och grönsaker är 25,5 miljarder inklusive moms. Tar man bort momsen blir försäljningen 22,8 miljarder.


Resultatet blir således en ökad skatteintäkt på 8 miljarder kronor. Då är förstås samhällsnyttan med bättre hälsa och lägre sjukvårdskostnader inte medräknat.


Nu är det förstås inte rimligt att livsmedel med låga andelar socker ska beskattas lika högt som t ex rent socker. Enligt min uppfattning måste en sockerskatt vara differentierad på samma sätt som alkoholskatten, där t ex öl med en alkoholhalt upp till 2,8 procent endast beskattas med moms. Hur skattesatsen ska differentieras med hänsyn till sockerhalt bör därför undersökas av bl a medicinsk expertis. Detta kan i alla händelser inte vara mer komplicerat än utformningen av alkoholskatten."

När varje generation ska uppfinna hjulet igen - inklusive journalister - inser man att det vettigaste är dock att rösta blankt!


RSS 2.0