Late Kocken gillar trattkantareller

Nu - eller om - ni tröttnat på politik och istället gillar att vara en lat kock, ska ni följa TV-serien Den Late Kocken på bloggen http://denlatekocken.blogg.se/.


Chaplin visste - del 2

Chaplin började inspelningen av Diktatorn (The Great Dictator) 1939 och den hade premiär i USA oktober 1940. Chaplin skrev själv manus, regisserade, hade huvudrollen, men också den enormt vackra filmmusiken! "Diktatorn" blev förstås mycket kontroversiell, inte minst för att det fanns massor av nazister i USA och Europa. Filminspelningen finns dokumenterad i färgfilm av Charlies halvbror och alltiallo Sydney Chaplin.

Hade det varit val i Sverige under kriget, har det uppskattats att runt 30% hade röstat på motsvarande svenska nazistpartiet. I svenska Bondeförbundet - numera centerpartiet - var nazistsympatierna mycket starka och var så långt in på 80-talet. T ex författaren PO Sundman var medlem i svenska nazistpartiet redan på 30-talet (dessutom Ikeas grundare Ingvar Kamprad) och sedermera riksdagsledamot för centerpartiet.

Filmen var totalförbjuden i Sverige fram till 1945! Men, det finns dokumenterat att Adolf Hitler såg filmen minst två gånger.


Chaplin visste

Nu har blockpartierna fått något att fundera över, det som många visste i förväg. Alltid lika aktuelle Chaplin visste att demokratin inte är självklar, utan ständigt behöver återerövras. Lyssna på vartenda ord, stavelse och mening i detta klassiska tal från filmen Diktatorn.Vad var det jag sa!

Ja, så blev då valresultatet som jag förespådde, dvs att blockpolitiken nu gjort SD till vågmästare i riksdagen. Precis detta ordval är vad vi nu får höra från de politiska kommentatorerna. Vi får vänta med resultatet av antalet blankröster, men ni kan följa utvecklingen www.val.se.

Ni är välkomna att följa diskussionen här på bloggen. Om ni skulle tycka att detta är tråkigt, kan ni istället följa Den Late Kocken på http://denlatekocken.blogg.se/.


 

Jättestort tack!

Ett stort och varmt tack till alla er som varit inne på min Rösta Blankt-blogg! Under de senaste tre veckorna har det varit tusentals med besökare och många kloka kommentarer. Härligt!

På min Facebook har jag fört en liknande debatt som här och retat upp många, främst centerpartister och folkpartister som ser att blankrösterna kommer att slå hårt mot dem. Detta gäller inte minst Maud Olofssons närmast förtrogna Erik Bratthall och talskriverskan Anna-Karin Hatt samt folkpartisten Patrik Silverudd. Samtliga tre gillar jag skarpt, by the way!

Men, som sagt: Vallokalerna stänger kl 20 ikväll och ni som förröstat har möjlighet att ångra er. Ta med ert röstkort och legitimation och gå till er vallokal (vilken står på röstkortet). I vallokalen finns blanka valsedlar, dvs sådana utan partibeteckning. Om det mot förmodan skulle saknas, kan ni ta en partivalsedel (vilken som helst) utan personnamn och sonika stryka över partibeteckningen tydligt med en penna.

Rösta Blankt!

Staffan Svensson


Svar till Rick

Blankröster räknas in i valresultatet precis som partirösterna. Valet 2006 röstade ca 100.000 blankt och i år blir det sannolikt många, många fler!

Till Mikael och Karl

Ska försöka svara på era frågor:

Fick ett email för ett par dagar sedan från en av våra tre främsta valprofessorer (SH, TM eller GM). Vill inte nämna vem innan jag fått ok. Men, han bekräftar att man i samband med Regeringsformen (RF) och Riksdagsordningen (RO) 1970 inte hade funderat på vad som kunde hända om vi kunde få ett tvåblocksystem, utan att valreformen byggde på ett rent flerpartisystem.

Samma grundlagar gäller idag, vilket Alliansen och Rödgröna inte orkat ta reda på pga av eget maktbegär och vilka grundvalar vår demokrati egentligen bygger på. Därför tillåter nu Alliansen och Rödgröna att SD blir vågmästare. Klantisar!

Kort sammanfattat, har jag missat nåt?!

Staffan S


Svar till Patrik (fp) och Joakim (c)

Hade ni inte så förbannat stelbent kört tvåblocksracet utan varit mer öppna för andra regeringslösningar, hade SD aldrig fått chansen att bli vågmästare!

Nu hotar Reinfeldt och Sahlin med nyval istället om valresultatet inte passar dem.

Blockpolitiken gör SD till vågmästare

Tvåblockspolitiken gör SD till vågmästare. Därför är det värt att veta följande inför söndagens val:

 • En röst på Alliansen eller de Rödgröna är ett "ja" till SD som vågmästare. En blankröst eller en röst på ett annat parti, t ex FI eller Piratpartiet, är ett "nej" till SD som vågmästare.
 • Ni som har förröstat kan ändra er. På söndag går ni då till er egen vallokal (står på röstkortet) och lägger en ny röst.

 
Svar till Anders

Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen, senast häromdagen när jag hade fått ett mail från av våra mest kända valprofessorer.

I samband med valreformen 1970 med ny regeringsform (RF) och riksdagsordning (RO), hade man INTE i åtanke att vi skulle få en tvåblockspolitik. Man hade nämligen tänkt sig att det kunde bli olika konstellationer efter valen. Om blockpolitiken fortsätter kommer vi således bli tvungna att skriva om såväl RF som RO. 

Till Anders

Anders skriver: "Att rösta blankt är att rösta på vinnande parti. Detta då alla blank röster läggs till det vinnande partiet. Så rösta blankt och ge bort din röst till vinnaren av valet."

Vad har du fått detta ifrån? Det är ju helt fel. Om det skulle vara som Anders säger, så är en röst på alla andra partier - inklusive blankrösterna - än nuvarande riksdagspartier en röst på "vinnaren". Vem tusan är vinnaren?

Ni som väljer att rösta på de Rödgröna eller Alliansen är dom stora förlorarna, dels för att ni då legitimerar tvåblocksystemet och dels gör SD till vågmästare.

Svar till Ehlin

Man ska rösta efter övertygelse och INTE i "SM i statsminister". Att rösta blankt är idag den enda möjligheten vi har för att visa det politiska etablissemanget att det inte står rätt till med vår demokrati. Om det blir som jag vill, dvs att det blir hundratusentals blankröster, så kommer partierna vakna och tvingas jobba för en förändring.

Svar till Peter

Blanka valsedlar finns i vallokalen. En för riksdagsvalet, en för kommunvalet och en för landstingsvalet. Dessa valsedlar saknar alltså partibeteckning. Jo, blankrösterna räknas och var ca 100.000 förra valet, vilket var en kraftig ökning mot valet 2002. I år räknar man med en ännu kraftigare ökning! 

Till Marcus och Michael

En blankröst eller en röst på FI, Piratpartiet, eller alla andra nya partier inklusive soffliggarna, har inget med SD att göra. Du ska välja/rösta efter övertygelse och inte efter block eller statsministerkandiat. Det senare är de nyvalda riksdagsledamöternas uppgift och demokratiska uppdrag.

Så svaret - Marcus - är enkelt. Rösta med hjärtat och vad du brinner för.

Hilsen

Staffan Svensson

Till Michael

Du bör tänka efter före! Det är tvåblockspolitiken som gör SD till vågmästare. Du, käre Michael, bör nog tänka lite djupare. Utan blockpolitik hade vi haft ett stort antal andra regeringsalternativ än vad vi nu tvingats till.

En blankröst kan aldrig göra SD till vågmästare, lika lite som en röst på FI eller Piratpartiet. Inte ens soffliggarna gör SD till vågmästare. Det är riksdagspartierna som gör SD till vågmästare genom att ha bildat de två blocken!

Jag kommer att sova gott om nätterna som blankröstare!

Blockpolitiken strider mot grundlagen

Fick igår bekräftat av en av våra tre främsta valexperter att man i samband med valreformen 1970 inte hade tänkt på situationen om ett tvåblocksystem, utan utgått ifrån ett flerpartisystem med fristående partier.

Så de Rödgröna och Alliansen har nu verkligen ställt till det och borgat för att SD blir vågmästare.

Så rösta blankt även i protest mot blockpolitiken som alltså står i strid med våra grundlagar!

Staffan Svensson

Blockpolitiken strider mot grundlagen

Fick igår bekräftat av en av våra tre främsta valexperter att man i sambandmed valreformen 1970 inte hade tänkt på situationen om ett tvåblocksystem, utan utgått ifrån ett flerpartisystem med fristående partier.

Så de Rödgröna och Alliansen har nu verkligen ställt till det och borgat för att SD blir vågmästare.

Så rösta blankt även i protest mot blockpolitiken som alltså står i strid med våra grundlagar!

Staffan Svensson

Nyvalsnojja

Nu kan vi se konsekvenserna av den osunda och grundlagsvidriga blockpolitiken. Passar inte valresultatet hotar man med nyval, vilket såväl Sahlin som Reinfeldt nu yrar om. Väljarna reduceras till statister för att bara legitimera den politiska maktutövningen.

Hade vi inte haft ett tvåblockssystem, utan istället 7 fristående och självständiga riksdagspartier, hade denna absurda situation med SD som "vågmästare" aldrig uppstått. Då hade man varit marginaliserade redan från början.

Vår grundlag föreskriver att det "är den största gruppen i riksdagen som utser statsminister". Det är sedan statsministern som formar regeringen. Med 7 fristående riksdagspartier blir regeringskombinationerna många, medan det nu reducerats till två: Rödgröna och Alliansen. Vilka blir då vinnare? Jo, SD förstås!

Hur korkad får man vara som ledande politiker? Eller är det som Salon Gahlin sa: "Politik är alldeles för allvarligt för att sätta i händerna på politiker"?

Rösta blankt för bövelen!

Staffan Svensson


Svar till Henrik

Hej Henrik och tack för ditt kloka inlägg! Jag ska försöka svara på frågorna, men börjar med en personlig bakgrund.

Jag är stockholmare och civilingenjör, jobbat så väl offentligt som inom näringslivet. Är nu egenföretagare och driver en rörelse i norra Östergötland. Har inga anställda (vill inte ha!). Har varit hobbypolitiker inom centerpartiet på Olof Johanssons tid (en av mina idoler och förebilder). Har varit riksdagskandidat för (c) och Junilistan, där jag även var kandidat till EU-parlamentet senast.

Mina erfarenheter från center-tiden är att nuvarande partipolitik är vidrig och snaskig. Ungdomsförbunden - där nyrekyteringen av politiskt förtroendevalda sker - består idag av en handfull halvgalna och makthungriga knäppgökar. Framtidens politiker? Bevare mig väl!

Vad då göra?

- Bort med personvalsspärrarna
- Bort med 4%-spärren
- En förtroendevald ska få sitta max två mandatperioder (8 år)
- Kräv yrkesutbildning och minst 5 års yrkeserfarenhet för att bli riksdagsman (eller statsråd)
- Ett politiskt parti ska få vara representerat i riksdagen max 30 år
- Politiska arvoden ska endast utgöras av förlorad arbetsförtjänst
- Kompetens (summan av utbildning, gener och erfarenhet) ska vara det enda kriteriet för ett politiskt förtroendeuppdrag.

Staffan Svensson


Nya fattigsverige

Kommer just från Vingåker där jag stötte ihop med gode vännen, kommunalrådet (s) Viking Jonsson. Det blev samtal om att rösta blankt, där jag återigen fick kritiken om att blankröstning bara skulle gynna SD.

Med det resonemanget replikerade jag att en röst på alla andra partier än nuvarande riksdagspartier - t ex FI och Piratpartiet - då också skulle gynna SD!

Har vi bara nuvarande riksdagspartier att välja emellan som om det skulle vara en naturlag, har den svenska demokratin blivit otäckt fattig och farlig!

Skäms inte om ni röstar blankt! Ni kan ha gott samvete.

Rösta blankt för tusan!

Skönt att slippa välja

Funderar över om valrörelsen är trandans, tuppfäktning eller gyttjebrottning. När man röstar blankt slipper man delta i skådespelet, vilket är så skönt!

Upplev den känslan ni också genom att rösta blankt!

Staffan Svensson

Svar på rösta blanktfrågor

"Clift" efterlyste argument till att rösta blankt. Detta har jag skrivit om tidigare, men här kommer dom igen:

 1. Akademiker röstar blankt i högre utsträckning än övriga väljare
 2. 80 procent av väljarna har inte förtroende för riksdagsledamöterna
 3. 80 procent av väljarna anser att man inte kan påverka besluten i riksdagen
 4. 70 procent av besluten som tas i riksdagen är redan fattade i Bryssel
 5. Nästan 1 miljard kronor per år kostar nuvarande och f d riksdagsledamöter
 6. Nuvarande blockpolitik strider mot grundlagen
 7. Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har aldrig haft riktiga arbeten
 8. Trots att vi har personval, tillåts inte riksdagsledamöterna avvika från partilinjen
 9. Politik är inget yrke
 10. Riksdagspartiernas interna arbete präglas av intriger, falsk ryktesspridning, mygel och maktbegär

Att rösta blankt är enkelt

De senaste veckorna har det var otroligt många besök här på min Rösta Blankt-blogg. Fantastiskt vilket intresse nu när valdagen närmar sig!

Alla argumenten ni behöver finner ni ju här på bloggen, men det är enkelt att rösta blankt: ta bara en blank valsedel utan partibeteckning och lägg den i kuvertet. Lägg den sedan i valurnan.

Låt inte riksdagspolitrukerna lura er, utan vänd dem ryggen och protestera mot den perversa partipolitiken som blivit ett "SM i statsminister".

Rösta Blankt

Radiointervju om att rösta blanktRSS 2.0