Centern ett högerparti. Varför?

Evin Rubars SvT-dokumentär om Centerpartiet 2006 Högerhoppet - en klockren titel förresten - blev en utmärkt analys över partiets vandring högerut. Många frågor ställdes och många svar levererades. Dock fick vi inte svaret om varför det blivit så här.

Jag menar att vi finner svaren i centerns historiska resa från tiden när Bondeförbundet bildades på tidigt 1900-tal, alltså en intresseorganisation för Sveriges bönder, till dagens situation. Fram till Thorbjörn Fälldins succéartade framgångar på 70-talet var partiet uteslutande ett parti för landsbygden och Sveriges bönder.

Med några få undantag var partiets medlemmar och väljare lågutbildade och lågavlönade. Bland undantagen var förstås partiledaren Gunnar Hedlund och professorn Sten Wahlund d ä (barnbidragets skapare).

Tack vare kärnkraften och begreppet "decentralisering" fick centern sympatisörer även bland akademiker i storstäderna. Just begreppet decentralisering fick dessutom en annan innebörd än att alla skulle flytta ut på landet genom decentralisering av makt och ägande.

I mitten av 70-talet hade ett vänsterradikalt centerns ungdomsförbund, under ledning av nuvarande Islands-ambassadören Anders Ljunggren, över 60.000 medlemmar! Idag är antalet medlemmar endast något hundratal.

Så till pudelns kärna: jag har en vän som myntade att om man enkelt ska göra politisk karriär så ska man engagera sig i ett litet parti (fp) som ligger i botten. Med den devisen fick centerpartiet  under 90-talet ett stort antal unga och lata lycksökare!

Högersvängen inleddes bland några välutbildade ungdomar i Stockholmsområdet som utsåg Olof Johansson och Socialdemokraterna till alla tiders huvudmotståndare. Flertalet av dessa ungdomar var inte ens stockholmare, utan inflyttade från enkla miljöer för studier vid olika högskolor i storstaden. Man var alltså inne på en "klassresa".

Just klassresan ser jag som huvudskälet till centerns högersväng idag. Man skäms över sitt enkla ursprung från landsbygden och vill kunna bli rumsrena i de finare salongerna i Stockholm. Bildandet av Stureplanscentern är det mest tydliga beviset för detta.

Själv är jag stolt över att komma från en akademisk stockholmsfamilj, men jag hade varit lika stolt om mina föräldrar varit lågutbildade bönder på landsbygden.

Civilingenjör, Kungliga Tekniska Högskolan
Kommentarer
Postat av: scaber nestor

Låter som en väldigt sannolik historiebeskrivning.

2010-03-05 @ 20:45:25
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0